Maldiverna

När man flyger över denna unika övärld förstår man hur den uppstått; ur vulkaniska aktivitet. Man ser turkost skimrande undervattenkratrar täckta av koraller vid sidan av vitt skimrande korallöar som nått ovan vattenytan, som mest 1,5m.

De ca 1200 korallöarna finns i 26 atoller (ögrupper).
Kännetecknande för Maldiverna är de kritvita stränderna med svajande palmer omringat av turkost skimrande och kristallklart vatten. Den sanna bilden för en perfekt honeymoon. Maldiverna är så vackert och exotiskt som man föreställer sig, bilderna ljuger inte!

Genomgående för Maldiverna är att kostnaderna är höga men varierar också kraftigt. Utan lokalkännedom och rätt kontakter på plats varierar ”valuta för pengarna” ännu mer.
Det blir extra viktigt hur och var boendet är på stranden alternativt i en vattenvilla, vad man vill äta för mat med variation, vilka vattensporter man vill göra med spets, barn vänligheten, tillgång av strandbarer och underhållning, tillgång till gymanläggningar och andra sportfaciliteter.

En rad faktorer kommer eller kan styra valet av resort och ö för de som vill ha alla detaljer på plats. Dessa detaljer är svåra att pricka in utan lokal hjälp.
De flesta arrangörer som erbjuder Maldiverna som resedestination har en eller några öar som alternativ av totalt ca 200 st.

30
18

Öarna skiljer sig och avstånden mellan öarna är stora och transporter mellan dessa kan bara ske arrangerat och kan ibland kosta mer än själva hotellkostnaden i sig.

Ca 200 av öarna är bebodda. Några är lokal-öar där lokala den befolkningen bor och där du även kan hitta ett visst utbud av budgetboenden. De flesta öar är dock resort där standarden men också kostnaderna är höga. Servicegraden är därav generellt mycket hög.

Förutsättningarna för en bra resa på Maldiverna är annorlunda än för Sri Lanka, det är andra faktorer som spelar in. Förväntningarna på det “exotiska” Maldiverna är skyhöga och det är en utmaning att matcha en verklighet som visuellt överträffar fotografiet, det blir lite av “lagt kort ligger” när väl valet av ögrupp och resort är gjort. I produktionen av en rundresa på Sri Lanka ligger fokus mer på att att pricka in resenärers förväntningar på boende, mat och aktiviteter, och flexibiliteten under resan är stor. På Maldiverna blir detaljerna viktigare.
</>

Transporter mellan öar inom en atoll sker med “speed boat” eller färjor, (men vill du besöka en annan atoll sker transporten med sjöflygplan eller inrikesflyg på grund av de stora avstånden.)
Transporten är generellt mycket dyr på Maldiverna, och den bör arrangeras innan din avresa.

37