DUBAI

Staden som har allt

Dubai som utgör en av Förenade Arabemiratens 7 Emirat är en stad olika alla andra städer du har besökt.
Det är med en skräckblandad förtjusning man stiger av planet på den Internationella flygplatsen i Dubai, allt är så stort, högt, maffigt och extremt luxuöst. Du vet inte vart du ska börja. Det är en av de mest moderna städerna som har allt och lite till och som ger känslan av att allt är möjligt. Det är staden där allt är världens högsta, största eller dyraste. Du kan exempelvis bo på världens högsta hotell, besöka världens största shoppingcenter, åka upp i världens högsta byggnad eller varför inte besöka världens enda 7* hotel Burj Al Arab. Dubai är det perfekta resmålet både för familjer, par och mindre grupper, inte minst för företag som vill arrangera något häftigt unikt för sina anställda. (läs mer under företagsresor)

Dubai ligger ca 6h från Sverige och nås med direktflyg vilket gör resmålet extremt lättillgängligt och därför den ultimata destinationen för många olika typer av resor, inte minst för en spontan weekendresa, eller varför inte ett häftigt stopp på vägen?>

Dubai är en stad som har allt ifrån världens högsta byggnad till inomhusskidbacke mitt i öknen. Nedan har vi listat aktiviteter som du kan göra under din vistelse i Dubai

Burj Khalifa, världens högsta fristående byggnad imponerar verkligen när den tornar upp sig med sina 828 meter och 164 våningar. Två våningar är öppna för allmänheten, våning 125 och 148, vilka ligger 456 respektive 555 meter över marken med tillhörande terrass där du som besökare kan beskåda resten av den imponerande staden.

Priset för att åka upp varierar med tiden på dygnet och under så kallade “Premium Hours”, mellan 15:00 och 18:00 är det betydligt dyrare så rekommendationen är att åka upp efter eller före det.

Intill Burj Khalifa ligger Dubai Mall och är världens största köpcentrum med sina 1200 butiker och 502 000 kvadratmeters butiksyta. Ett besök här är att rekommendera men med sin ofantligt stora yta är det lätt att gå vilse och det tar lång tid att ta sig från ena sidan till den andra. Gillar du shopping har du nog kommit till paradiset.

I anslutning till Dubai Mall ligger Dubai Fountain och är värdens största fontänshow där vattnet stundtals når så högt som 150 meter upp i luften. Detta är en av Dubais populäraste sevärdheter och mycket folk samlas runt fontänen varje halvtimme från 18:00 då showen startar. I samband med detta visas ofta även ett ljusspel på Burj Khalifa vilket också är en upplevelse då byggnaden med sina 828 meter lyser upp i olika färger och mönster.

Burj Al Arab är ett lyxhotell som ingår i hotellkedjan Jumeirah och var när det öppnade världens högsta fristående hotell med sina 321 meter över marken. Hotellet klassificeras som “5 star Deluxe” men brukar kallas det enda 7-stjärniga hotellet i världen. Hotellet ska till utseendet föreställa ett segel och är beläget på en konstgjord ö med anslutande bro.
Hotellet har inga vanliga rum utan består av 202 sviter i olika utformningar där priserna varierar från 5000 kr per natt till 150 000 kr per natt. Vill man inte stanna över kan man ändå besöka hotellet och beskåda utsikten från toppen.

Palm Jumeirah är en konstgjord ö i Dubai och ingår i en trilogi av öar där Jumeirah är den mittersta. Det var världens största konstgjorda ö med sina 5 km ut i havet till grannön Palm Jebel byggdes.
Ön är formad som en palm där “stammen” ansluter via broar till fastlandet och består både av hotell, flerbostadshus och villor. Det mest kända hotellet är Atlantis(bilden) som ligger längst ut på ön som även huserar ett litet shoppingcenter, restauranger och en vattenpark.

Dune bashing Dubai.

Om du letar efter butiker, en middag på en uteservering eller bara en stilla promenad utefter havet kan du gå till The Walk vid Jumeirah Beach Residences.
Här finns mängder av restauranger och shopping med allt från mode, inredning och hantverksbutiker. Längs stranden finns även en utomhusmarknad som kan vara värt ett besök samt en utomhusbiograf.

Ett stabilt klimat och fina golfbanor gör Dubai till en perfekt destination för golfälskaren. Idag finns 10 golfbanor i Dubai och ca 20 stycken om man räknar med banor i närliggande emiraten där alla går att nå med bil. Mest känd, och mest prestigefull, är Majlis Course på Emirates Golf Club. På banan spelas varje år sedan 1989 Dubai Desert Classic som är en del av Europatouren. Tävlingen vanns 2007 av svenske Henrik Stenson.

Priset för en runda varierar beroende på bana, men man får räkna med en green fee på mellan 1200-2500 kronor. Under lågsäsong när det är som varmast i Dubai är priserna oftast rabatterade med 50%.

Ski Dubai ligger i anslutning till Mall of Emirates är en inomhusskidanläggning bestående av 5 pister. Den längsta är 400 meter och fallhöjden är hela 85 meter. De konstgjorda slalombackarna är täckta med 22 500 kvadratmeter riktig snö. Ta sittliften till toppen och välj den svårighet på pisten som passar dig.

Med sina 10 miljoner liter vatten är Dubai Aquarium världens största akvarium beläget på bottenvåningen av Dubai Mall. Tusentals vattenlevande djur bor här med över 140 olika arter. Bland annat 400 hajar och rockor lever i tanken och här finns även världens största samling av sandtigerhajar.

Aquaventure, en av de bättre vattenparkerna i Dubai ligger längst ut på ön palm Jumeirah och tillhör hotellet Atlantis. Det här är paradiset för dig som gillar bad, vattenrutschkanor och fartfyllda åkturer. Parken har något för alla, från lugnt häng på stranden till stillsamma barnvänliga forsar till extrema vattenrutschbanor för den som vill ha ett riktigt adrenalinpåslag. Om du bor på Atlantis har du fritt tillträde till parken, annars kan man köpa ett dagspass för mellan 400-600 kronor.

Om ni vill ha ut ännu mer av dagen ligger även Lost Chambers Aquarium i anslutning till parken där fler än 65 000 fiskar och vattenlevande djur finns i spännande undervattensmiljöer.

Dubai är inte bara skyskrapor och storstadsliv. För soldyrkaren och badälskaren finns även fina stränder med vit sant och klart, turkost vatten vilka är perfekta för lat dag under parasollet. Vattenaktiviter finns det gott om med allt från vattenskidor till jetski-uthyrning. Vissa av stränderna är privata och tillhör restauranger som ofta också har tillhörande pool vilket därför kan medföra en entréavgift.

De mest populära stränderna är:
Jumeirah Open Beach
Jumeirah Beach Park
Palace Beach
JBR Beach
Nasimi Beach – The Palm Jumeirah
Kitesurfing Beach (Free Fun Beach)

Om du har tänkt att hoppa fallskärm är Dubai rätt ställe att göra det på. Fall fritt från 4000 meters höjd i drygt en minut innan skärmen vecklas ut och påbörjar en lugn nedgång. Utsikten är minst sagt magisk när du svävar ner över Palm Jumeirah och blickar ut över staden för att nå landningsplatsen 5 minuter senare. för att dokumentera upplevelsen finns även möjlighet att filma ditt hopp.

Att Dubai är en stad fylld med aktiviteter och sevärdheter råder det inga tvivel om och är mäktig att beskåda både från marken och från ovan. Och med sitt stora antal skyskrapor är även dess sky line från havet en häftig syn. Vi erbjuder tre olika privata yachter från 55 fot upp till 80 fot att hyra, allt från några timmar till att stanna över natten.
Båten utgår från Dubai Marina Yacht Club och vill du inte bara ta det lugnt och njuta av utsikten finns det möjlighet till att både fiska, bada och snorkla eller varför inte anordna en barbeque i solnedgången.

Dubai är en väldigt enkel stad att vistas i, men kultursskillnader kan ändå göra att det kan vara bra att tänka på vissa saker för att inte hamna i onödiga situationer, som klädval och allmänt uppförande.
Nedan får du svar på några av dina frågor och saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet under din vistelse i Dubai.
När du besöker Dubai bör du tänka lite på hur du klär dig och uppträder inför de lokala invånarna. Både tjejer och killar bör ha kläder som täcker både knän och axlar så linne kan vara bra att undvika, likaså med för tajta och utmanande kläder. Som kvinna kan det vara ett tips att köpa en sjal som kan täcka axlarna om man hamnar i en situation där det kan vara nödvändigt. Man bör heller inte gå i badkläder eller bar överkropp på gator och andra allmänna platser utan detta är enbart på stranden.

Vår personliga uppfattning är inte alls så här strikt utan folk går klädda lite som de vill och vi såg inte detta som ett problem över huvud taget. Men vill man följa de seder och regler som finns bör man tänka en extra gång vad man sätter på sig innan man går ut, mest för att känna sig bekväm samt för att visa lokalbefolkningen respekt.

Då det är ett muslimskt land är reglerna för alkohol i Förenade Arabemiraten relativt strikta. Att förtära på allmän plats är förbjudet men saker ska också tas med en nypa salt då Dubai är en mycket liberal stad med folkslag från alla världens hörn. Att köpa alkohol i vanliga matbutiker går självklart inte men det finns alkoholbutiker runt om i staden där det finns ett bra utbud till låga priser. Annars är det begränsat till ett antal hotell, restauranger och nattklubbar med speciella tillstånd för att få servera.

Priser på restauranger varierar beroende på var man går men det är dyrt. exempelvis får man räkna med mellan 100-150 kronor för en vanlig starköl vilket i svenska mått mätt är väldigt mycket.

Fredagen är veckans helgdag i Dubai och motsvarar våran söndag vilket betyder att vissa mindre butiker håller stängt eller stänger tidigare. Detta kan även påverka större köpcentrums öppettider. Ordinarie öppettider är ofta väldigt sena och butiker stänger inte förrän mellan 21-22 och större gallerior har ofta öppet ända till midnatt.

Att ta sig runt i Dubai kan verka svårt till en början och man märker snabbt att det inte är en stad man promenerar runt i. Att åka taxi är relativt Sverige väldigt billigt och är det enklaste och sättet att ta sig mellan olika ställen, men trafiken är ofta väldigt tung och det kan därför ta lång tid om du ska åka en längre sträcka. Att välja den nyöppnade metron är ett bra och billigare alternativ men med begränsade stationer kan du behöva gå eller komplettera med en taxi för att nå din slutdestination. Metron har enbart en linje som går från stadens ena sida till den andra så det är i princip omöjligt att åka fel.

Kostnad Taxi: 24 kr startavgift, 3 kr/km
Kostnad Metro:.

Visum krävs för nordiska medborgare men tillhandahålls vid ankomst till flygplatsen i Dubai. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet.och får inte innehålla israeliska stämplar. Du får heller inte resa in i landet med provisoriskt pass.
Språket i Dubai är Arabiska men de flesta talar bra engelska. Skyltar är för det mesta skrivna både på arabiska och engelska.

Dubai är ett mycket säkert resmål, förmodligen ett av de säkrare i världen. Detta bror till största del på de höga straff som följer ett brott. Som turist i landet kan du därför känna dig mycket säker och det finns inga speciella områden du för undvika. Trots detta bör du självklart ändå tänka på att inte lämna värdesaker utom synhåll och att använda värdeskåpen som finns på de flesta hotell.

Vaccination mot hepatit A och hepatit B rekommenderas. Hör med din vaccinationscentral för mer information.

I Dubai råder ökenklimat och det brukar sägas att det är 4-5 regndagar per år vilket kan vara en sanning med modifikation. Men att det är solsäkert är det inga tvivel om och att du ska få dåligt väder under din resa är mycket ovanligt.
Medeltemperaturen mellan december till mars är runt 24 grader. Perioden juni till september är det som varmast och inte ovanligt att temperaturen når upp till 40 grader i skuggan, ibland når den även upp till 50 gradersstrecket. Luftfuktigheten är ofta hög och sandstormar förekommer med jämna mellanrum. Räddningen för oss skandinaver är att AC är vanlig förekommande på de flesta ställen såsom butiker, busskurer, metro mm.
Badtemperaturen i Dubai ligger runt februari på ca 22 grader och september/oktober över 30 grader.

Man ska undvika att dricka vattnet i Dubai men att köpa i butik kostar inte mycket och du får en dunk på 5 liter för ca 12 kr.
Valutan i Dubai Heter Dihram (AED).
1 AED motsvarar ca 2.3 SEK

Toggle content goes here, click edit button to change this text.

För mer information och bokning, kontakta oss nedan så hör vi av oss till dig!

Ditt namn (obligatorisk)

Din e-mail (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande